“La Canterina” J. Haydn

LA CANTERINA (1766)  Òpera bufa (60’)

Música: Joseph Haydn

Llibret: Domenico Macchia

Adaptació al català: Marcel Pascual

Estrena 10 de novembre a les 20:30 hr.

Teatre Auditori de L’Hospitalet de l’Infant  http://culturaalabast.cat/

Gasparina: Laia Frigolé, soprano. http://laiafrigole.com/català/

Pelagio: Carles Prat, tenor. https://www.carlespratvives.com/

Apollonia: Maia Planas, soprano.

Ettore: Matthew Thomson, tenor.http://matthewrthomson.com/

La Canterina és una òpera còmica en dos actes del compositor Franz Joseph Haydn (1732–1809). És la vuitena òpera del seu catàleg, la més antiga que conservem íntegra i la primera que Haydn escriu com a mestre de capella del príncep Esterhazy. La Canterina fou estrenada al palau d’ Eisenstadt el 1766 en una representació privada davant l’emperador, tot i que l’estrena pública i oficial no tingué lloc fins el 1767 a Bratislava.

El llibret de la Canterina segueix un text de Domenicco Macchia utilitzat prèviament pels compositors Scirolli (1753), Conforto (1754) i Piccini (1760). L’obra de Haydn però, presenta algunes modificacions respecte al llibret original, atribuïbles al tenor i llibretista Karl Frieberth, que interpretava el paper de Don Pelagio el dia de l’estrena.

La jove Gasparina rep lliçons de vida d’Apollonia, la seva consellera i mare fictícia,  i lliçons de cant de Don Pelagio, el seu professor i pretendent, però quan apareix Don Ettore el món de Gasparina trontolla.

Pensada com una crítica a les interioritats de l’òpera del segle XVIII, la Canterina és una caricatura de la vanitat i l’ambició dels protagonistes de l’espectacle operístic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *